InDONNAtiόn

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «InDONNAtiόn» δημιουργήθηκε το 2012 από τον καταξιωμένο μαέστρο Δημήτρη Κτιστάκη και απαρτίζεται από μονωδούς και επαγγελματίες μουσικούς.

Τη χορωδία συνοδεύει μόνιμα η διακεκριμένη πιανίστα Φρόσω Αστ. Κτιστάκη η οποία είναι και φωνητικό μέλος του συνόλου. Το όνομα «InDONNAtiόn» αποτελεί λογοπαίγνιο του μουσικού όρου Intonation (τονικότητα του ήχου) και της λέξης Donna (γυναίκα). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνόλου είναι η πρωτότυπη χορογραφημένη προσέγγιση της χορωδιακής μουσικής με μοναδικό συνδυασμό κίνησης και ήχου. Η επιμέλεια της κίνησης ανήκει στις ταλαντούχες χορογράφους Φαίη Σούκου και Ελένη Μάρκου. Από το 2016, «InDONNAtiόn» λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.


Η «InDONNAtiόn» φιλοδοξεί να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στο χορωδιακό τραγούδι αναδεικνύοντας τη δυναμική που προκύπτει μέσα από συνεργασίες. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διαφορετικούς κλάδους και περιβάλλοντα και μέσω της χορογραφημένης κίνησης αναδεικνύει το χορωδιακό τραγούδι σε ένα νέο είδος. Οι παραστάσεις χαρακτηρίζονται από άψογη ερμηνεία και υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο σε απαιτητικό ρεπερτόριο.
Το ρεπερτόριο ποικίλει και εκτείνεται από παραδοσιακά τραγούδια σε κλασσικό ρεπερτόριο, pop, rock, gospel, jazz, spirituals καθώς και συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τη χορωδία από συνθέτες όπως ο Χρήστος Σαμαράς. Ο εγνωσμένης αξίας συνθέτης έγραψε το “Pater Noster” αποκλειστικά για την «InDONNAtiόn», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της Interkultur τον Οκτώβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Το 2018 ο μαέστρος της χορωδίας Δημήτρης Κτιστάκης επεξεργάστηκε για την «InDONNAtiόn» το μουσικό σήμα της Eurovision – σύνθεσης του Marc-Antoine Charpentier – και το οποίο παρουσίασε το γυναικείο φωνητικό σχήμα σε πανελλήνια μετάδοση στην παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής της Eurovision το 2018.
Η χορωδία έχει επανειλημμένως προσκληθεί από την Κρατική Τηλεόραση να παρουσιάσει χορογραφημένο ρεπερτόριο (DUO FINA, “του νερού τα παραμύθια…» κλπ). Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών (2012-2018), η «InDONNAtion» έχει εμφανιστεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες όπως: Ιόνιος Ακαδημία της Κέρκυρας, Φεστιβάλ Σίφνου, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κλπ. Έχει συνεργαστεί με ποικίλα επιτυχημένα μουσικά σχήματα όπως η χορωδία του Lexington High School των ΗΠΑ, η Opera Chaotique, Μικτή χορωδία της ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Λάρισας, Μουσικός Σύλλογος Λάρισας κλπ. Επιπλέον, η «InDONNAtiόn» συμμετέχει σε τοπικές διοργανώσεις και εορτασμούς ενώ σταθερά υποστηρίζει πρωτοβουλίες και φορείς κοινωνικού χαρακτήρα (Κέντρο Αποκατάστασης Animus, Θεσσαλικό Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», ετήσιο Αντικαρκινικό Συνέδριο, εγκαίνια Διαχρονικού Μουσείου, δράσεις της Περιφέρειας κλπ).
Μέσα από τη δραστηριοποίησή της η «InDONNAtiόn» λαμβάνει διεθνή αναγνώριση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γυναικείο φωνητικό σχήμα έχει επιτυχώς συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ χορωδιών αποκομίζοντας κορυφαίες διακρίσεις. Τον Οκτώβριο του 2015 στην Καλαμάτα η «InDONNAtiόn» απέσπασε Χρυσό Βραβείο ενώ τον Οκτώβριο του 2016 στην Κέρκυρα κέρδισε Χρυσό Βραβείο και 1η θέση σε δύο Διεθνείς Διαγωνισμούς Χορωδιών της INTERKULTUR. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις ελληνικές χορωδίες που συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες του διαγωνισμού. Αυτή η επιτυχία, της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στη Ρίγα της Λετονίας το 2017 όπου και εκεί έλαβε χρυσό βραβείο . Το 2018 η «InDONNAtiόn» συμμετείχε στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών και Φεστιβάλ Beira, στην Πορτογαλία όπου έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ απέσπασε και το Grand Prize στον τελικό του Διαγωνισμού.
Η «InDONNAtiόn» έχει συνεργαστεί επιτυχώς με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών με αποτέλεσμα να δημιουργεί διαρκή συνθήκη εξωστρέφειας ενώ φέρνει το χορωδιακό τραγούδι σε ένα νέο επίπεδο. Το γυναικείο φωνητικό σχήμα έχει συνεργαστεί με κλασσικές ορχήστρες, επαγγελματίες κλασσικού και σύγχρονου χορού, parkour performers, μουσικούς από τους χώρους της jazz, της rock και της soul κλπ.. Η “inDonnation” πρόσφατα πραγματοποίησε την ηχογράφηση ενός κύκλου τραγουδιών για παιδιά (για τρίφωνη χορωδία ομοίων φωνών) του διακεκριμένου συνθέτη, μαέστρου και παιδαγωγού Άλκη Μπαλτά. Χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ξεχωριστή πορεία της, επιλέχτηκε και κέρδισε την υποψηφιότητα για το διεθνές βραβείο καινοτομίας Classical: NEXT Innovation Award 2019, το οποίο έχει στόχο να προσφέρει διεθνή αναγνώριση σε άτομα και ομάδες που προάγουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την ευφάνταστη προσέγγιση στη διεθνή μουσική κοινότητα.
Τον Ιούνιο του 2019 (29-06-19 ως 02-06-19) η «InDONNAtiόn» πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία περιοδεία στη Βαυαρία της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση της Ειδικής Επαγγελματικής Σχολής Μουσικής του Bad Königshofen. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της η χορωδία εμφανίστηκε στις 29 Ιουνίου στο Volkach της Γερμανίας, με αφορμή τις εκδηλώσεις του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής ενώ ακολούθησε εμφάνιση στη «Mainschleifenhalle» του Volkach όπου το πρόγραμμα της «InDONNAtiόn» αναμεταδόθηκε ζωντανά και ηχογραφήθηκε από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Στις 30 Ιουνίου, εμφανίστηκε στην αίθουσα συναυλιών «Orgelsaal», Aίθουσα Εκκλησιαστικού Οργάνου της Σχολής στο Bad Königshofen ενώ η τέταρτη συναυλία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στον επιβλητικό ναό του Kloster Altstadt της πόλης Hammelburg. Στο πρόγραμμα των εμφανίσεων, η Φρόσω Αστ. Κτιστάκη, ερμήνευσε και έργα για σόλο πιάνο του Ντίνου Κωνσταντινίδη. Η περιοδεία έκλεισε στις 02 Ιουλίου, με μια ακόμη εμφάνιση της «InDONNAtiόn» στην αίθουσα συναυλιών «Orgelsaal», της Σχολής του Bad Königshofen.
Τον Αύγουστο του 2019 εμφανίστηκε στην τελετή ορκωμοσίας της νέας περιφερειακής αρχής στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

 

Related Articles