Μήνυμα Μ.Σ.Λ.

logoΗ αγάπη για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μουσική και ιδιαίτερα για το χορωδιακό τραγούδι, γέννησε την αγωνία κάποιων ανθρώπων για τη διάδοσή και την καθιέρωση αυτού του τρόπου αγωγής της ψυχής και του πνεύματος, στην προσπάθεια για να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι.


Μετά από πολλές αναζητήσεις ήρθε η ιδέα που έγινε πράξη. Η πολυετής εμπειρία από το 1931 (χρονιά ίδρυσης του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας)  μετουσιώθηκε σε πράξη με την πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας του Μ.Σ.Λ., με τη συμμετοχή έντεκα (11) χορωδιών, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πολιτιστικό μουσικό τριήμερο 19-22/9/1985, το οποίο έγινε η ιστορική αρχή αυτού του Φεστιβάλ.
Από τότε κάθε χρόνο (και τα τελευταία χρόνια ανά διετία) πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση που οραματίστηκαν ο δάσκαλος της μουσικής και Μαέστρος του Μουσικού Συλλόγου Θανάσης Βαλακώστας με τους συνεργάτες του. Ανάμεσά τους ο εκ των εμπνευστών και ακούραστος πρωτεργάτης του Φεστιβάλ Παναγιώτης Παπαθανασίου. Επάξια σήμερα το Φεστιβάλ φέρει το όνομά του με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων από το 2018, όταν τιμώντας την προσφορά του,  ανέλαβε και την συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ.
Στα 24 μέχρι σήμερα Φεστιβάλ συμμετείχαν 195 χορωδίες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, 150 κορυφαίοι μαέστροι παρουσίασαν τη δουλειά τους, ενώ περισσότεροι από 7.000 χορωδοί ένωσαν τις φωνές τους και έδωσαν ψυχή σε ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης της Λάρισας.
Σήμερα με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε το 25ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας στο κοινό της Λάρισας και της Ελλάδας. Καλωσορίζουμε όλους τους συμμετέχοντες (χορωδίες, μαέστρους, συνοδούς) και ευχόμαστε να ευχαριστηθούν τις συναυλίες τους και στους ακροατές να απολαύσουν τις ακροάσεις των χορωδιών.
Δεν αναμοχλεύουμε τις στάχτες του παρελθόντος. Αντίθετα προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη σπίθα, τη φλόγα του πολιτισμού στο μέλλον, πιστεύοντας στην πλατωνική ρήση : ‘’η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη’’
Η Διοίκηση του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας

Related Articles